Bokrecension

One for my baby

Tony Parsons – one for my baby, eller ”min tjej och jag ” som är översatt till svenska av Cecilia Franklin (jag är så ledsen) är en minst sagt förvirrande berättelse om en man och hans liv, utan hans stora kärlek. Låter det klyschigt? Både ja och nej.

Tony Parson är sedan tidigare känd för att skriva ”man flicks” där hans fokus ligger på medelålders män och deras vardag. Tidigare känt för hans stora genombrott ”Man and boy”, blev Parson hyllad för att vara innovativ med sin nya riktade romantiserade målgrupp. Dessvärre verkar One for my baby tappa den andan.

Stereotypiska karaktärer omger våran protagonist Alfie Budd som tappar greppet om sitt liv efter hans hustru går bort i en tragisk dykolycka. Hans vardag som en kämpande författare (som knappt nämns i boken) och lärare på språkskola är fylld av meningslösa ytliga förhållanden med hans studenter och försök till att reparera hans föräldrars skilsmässa.

Genom berättelsen får vi antydan till förändringar i Alfie när han genomgår kris efter kris, men i slutändan väljer han fortgå sitt liv precis som boken började, som om allt vore en febrig mardröm.

Guldkornen i berättelsen ligger i beskrivningarna av den äldre generationen, hans farmor som tynar bort i cancer ger ett varmt inslag i berättelsen till dem annars stenhårda karaktärerna och den tai-chi övande George som inspirerar till ett bättre liv, verkar inspirera mig mer än huvudkaraktären.

Var den här boken läsvärd? Kort svar nej. Långt svar, mestadels nej, men jag kan inte hjälpa att fundera om det är för att jag ingår i fel målgrupp eller eftersom det finns en bitande avsaknad av läsarkemi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s